fbpx

Test: Er din hund et geni?

Hvor hurtigt lærer din hund kommandoer? Er den længe om det, eller fanger den kommandoen efter ganske få gentagelser? Det er der stor forskel på. En gruppe forskere ønskede at undersøge, hvor hurtigt hunde kan lære navnet på et objekt. Her fandt de frem til, at nogle hunde er særligt begavede og kunne lære navne på kun fire forsøg. Vil du finde ud af, om din hund er et begavet geni? Så kan du prøve at lave samme forsøg med din egen hund, som bliver beskrevet nedenfor.

Et stykke legetøj ad gangen

Undersøgelsen brugte i første omgang to hunde – border collien Whisky og yorkshire terrieren Vicky Nina. Disse hunde var veltrænede og vant til at adlyde forskellige kommandoer. Eksempelvis kunne Whisky allerede navnene på 59 objekter, mens Vicky Nina kunne 42 navne.

I den første test bad forskerne hundene om at hente specifikke stykker legetøj, en ad gangen. Forskerne kunne ikke se legetøjet, så de kunne ikke hjælpe hunden ved at kigge eller pege på det specifikke stykke legetøj.

Da de havde været alle stykker legetøj igennem, fik hundene introduceret et nyt stykke legetøj. Forskerne placerede legetøjet sammen med de andre stykker kendte legetøj. Herefter bad forskerne hundene om at samle det nye stykke legetøj op. Collien Whisky valgte det nye stykke legetøj alle gange, den blev bedt om det, mens Vicky Nina valgte den lidt over halvdelen af gangene.

Hvor hurtigt lærer hundene navne på nye stykker legetøj?

I den næste test fik hundende præsenteret et nyt stykke legetøj, fik navnet på det og måtte derefter lege med det. Efter at have gentaget dette fire gange med to stykker legetøj, kunne hundene nu navnet på de to stykker legetøj. Herefter blev hundene bedt om at tage et af de nye stykker legetøj.

Hundene valgte de rigtige stykker legetøj oftere, end man ville have forventet. Til gengæld var det tydeligt, at deres hukommelse svigtede dem med tiden, og efter en time kunne hundene næsten ikke kende forskel.

20 hundeejere blev også bedt om at lave disse forsøg med deres hunde. Disse hunde viste ikke den samme evne til indlæring, hvilket understreger, at det altså er udover normalen, at en hund kan lære navnet på et objekt så hurtigt.

Racen har stor betydning

Forskerne påpeger, at indlæringsevnen og lysten til at lære hænger tæt sammen med hundens race. En border collie er kendt for og avlet til at være glad for kommandoer og ivrig efter at lære, og det samme ses også hos yorkshire terrieren. Dette gælder ikke for alle racer. En jagthund eller en løbshund har ikke den samme iver efter at lære.

Kilde: The Conversation

fb-share-icon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *