fbpx

10 sjove facts om hundesnuder

“Forrest sidder snuden, og når man rører vejen, kan man mærke om den sku’ ha’ feber” – ja, sådan sang Shu-bi-dua ganske rigtigt, men er der hold i det? Faktisk ikke, viser flere undersøgelser. Vi har her samlet 10 sjove facts om hundesnuder, som du måske ikke vidste.

1. En fugtig næse siger ikke noget om hundens sundhed

Som sagt, så er det faktisk ikke rigtigt, at en fugtig næse er et sundhedstegn, og at en tør næse automatisk er lig med en syg hund.

2. De våde næser hjælper med at opfange lugte

Selvom en våd næse ikke er en sundhedsindikator, så har den våde næse faktisk en vigtig funktion. Den er nemlig med til at opfange og forstærke de forskellige lugte! Du kan sammenligne det med, at en våd klud er bedre til at opfange støv og snavs, end en tør klud er.

3. Hunde kan lugte forskellige former for kræft

I følge forskere fra UC Davis, et universitet i Califonien, så kan hunde opfange lugten af forskellige former fra kræft. Indtil videre har de set, at hunde er i stand til at opfange lugten af kræftsvulster, samt kræft i lunger, blære, bryst og æggestokkene.

4. Hunderace kan lugte trøfler

Måske har du hørt om trøffelgrise, men har du nogensinde hørt om en trøffelhund? Den italienske hunderace Lagotto Romagnolo er kendt for dens evner til at kunne finde de eftertragtede trøfler.

5. Hundesnudeprint er lige så unikt som et menneskes fingerprint

Ligesom at vores fingeraftryk er helt unikt, så er det mønster, som hundesnuder har, også helt unikt, viser et studie. Og hvordan får man så et aftryk af en hundesnude, tænker du måske? Det er faktisk ikke så svært. Først tørrede forskerne hundesnuden med en vatpind, derefter påføres en særlig tusch og så kan der laves et aftryk på et stykke hvidt papir. Ret nemt, ikke?

6. Hunde kan bevæge hvert næsebor uafhængigt af det andet

Har du prøvet, om du kan udvide det ene næsebor, uden at det andet næsebor gør det samme? Hvis du prøver nu, føler du dig sikkert lidt fjollet. Men faktisk kan hunde bevæge et næsebor af gangen, og det har en helt særlig funktion. Et studie viser nemlig, at de udelukkende bruger det højre næsebor til at lugte til noget, hvis de synes at lugten virker truende.

7. Hvalpenæsen kan besværliggøre renlighedstræningen

Allerede når hunden er hvalp, har de en stærk lugtesans, og det kan have betydning for dens renlighed. Den kan nemlig lugte, hvis du ikke har fået gjort ordentligt rent efter den, hvis den skulle besørge indenfor, og dermed er sandsynligheden for at den vil gøre det igen større, fordi den associere den lugt med toiletbesøg.

8. Hunde kan skille dufte ad

Hvis du kommer hjem efter en lang dag på arbejde eller i skole, og der dufter af mad, tænker du “Uh hvor lækkert, suppe!”. Men en hund er faktisk i stand til at skille duften fra hinanden, så den vil tænke “Uh, hvor lækkert, gulerødder, selleri, buillon, oksekød” osv. Det er da smart!

9. Brugen af næsen kan gøre hunden mere glad

Flere studier viser, at hundens brug af dens næse gør den mere glad! Derfor er det også en god måde at stimulere og træne din hund på, at lade den bruge næsen, eksempelvis gennem sportræning, hvor hunden skal følge et spor af lugte.

10. Den lille fordybning i næsen har en vigtig funktion

Har du nogensinde bemærket den lille fordybning i din hunds næse, mellem de to næsebor? Den har faktisk en vigtig funktion! Den flytter nemlig fugt fra hundens mund og op til næsen, og som du læste tidligere, er en fugtig næse vigtig for hundens lugtesans.

Kilde: PetHelpful.com

Læs også seneste på DogsJournal

fb-share-icon

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *