fbpx

4 grunde til at din hund spiser sten

4 grunde til at din hund spiser sten. Har du nogensinde oplevet, at din hund vil spise sten? Så bør du være nysgerrig på årsagerne bag. Det kan nemlig virke uskyldigt, hvis din hund slikker og har sten i munden, men der kan være alvorlige bagvedliggende årsager til, at din hund har en sådan interesse for stenene. Her får du fire årsager til, hvorfor den kan spise sten, og hvad du bør gøre.

1. Din hund er nysgerrig og undersøger dem

Ligesom babyer undersøger genstande ved at proppe dem i bunden, bruger hunden også dens mund til at undersøge og forstå ting. Det er typisk hvalpe, som gør dette, men det kan også være unge og voksne hunde, som er nysgerrige og vil forstå stenene bedre.

Det er vigtigt, at du ikke tvinger stenen fra hunden. Det kan få din hund til at gemme andre ting i fremtiden, fordi den tror, at du vil tage dem fra den, men den kan også tro, at I leger sammen, og derfor vil den forsætte med at spise sten.

Lær den i stedet en kommando, hvor den slipper eller giver dig genstanden. Du kan bruge stenene til at lære den det. Du kan også bruge legetøj, så I har mulighed for at træne det, når den ikke har sten i munden – det er jo det, vi gerne vil undgå.

Brug positiv forstærkning ved at give den noget andet i stedet for stenen. Det kan være en godbid, dens yndlings stykke legetøj eller lignende.

2. Kedsomhed

Kedsomhed får ofte hunde til at ændre adfærd og gøre uønskede ting. Det kan være at bide i sko, grave huller i haven eller tygge i sten. Hvis hunden ikke bliver stimuleret nok, og derfor har meget overskydende energi, vil den bruge energien et andet sted. Derfor kan det at tygge sten være et tegn på, at hunden ikke trives og er understimuleret.

Selvom det kan virke uskyldigt, at den spiser sten for at underholde sig selv, kan adfærden forværres og give en ængstelig eller aggressiv hund. Det er derfor vigtigt, at du reagerer på det. Sørg for, at din hun bliver stimuleret nok gennem gåture, har legetøj, bliver trænet med og får brugt dens hjerne.

3. Adfærdsmæssige udfordringer

Hvis hunden ikke trives og har angst, OCD eller er stresset, kan den udvise fortrængningsadfærd. Den opfører sig anerledes for at komme væk fra sin stress eller angst.

Fortrængningsadfærd kan ses som at ryste sig, uden at være våd, overdreven selvpleje, slikke sig om munden og altså også at spise og tygge i ting, den ikke plejer. Denne slags adfærd skal tages alvorligt, og hundeejeren bør forsøge at fjerne stressfaktoerne og give hunden mere ro. Det kan være at tage hjem fra parken, give den et “safe place” i hjemmet, hvor børn ikke må komme til den, skrue ned for intensitet i træning eller øve at være alene hjemme. Find ud af, hvad der stresser den eller gør den ængstelig, og arbejd på det.

4. Sundhedsproblemer

Det er ikke unormalt, at en hund spiser underlige ting, som sten, græs, jord og lignende, hvis den har ondt i maven. Det kan være at den er oppustet eller har problemer med fordøjelsen.

Derfor kan stenspisning altså også være et tegn på, at du bør kigge på din hunds foder og se, om der er noget, den reagerer på. Hvis den eksempelvis ikke får nok vitaminer og mineraler, kan den forsøge at få dem et andet sted fra, eksempelvis fra stenene. Det kan også være, at der er noget i dens foder, som den ikke kan tåle eller dens mave er for sart til.

At din hund spiser sten kan dog også være tegn på alvorlige sundhedsproblemer. Hold øje med, om din hund kaster op, har diarré, er overdrevent tørstig eller tisser overdrevent meget og om den får anfald. Oplever du disse tegn, bør du straks kontakte en dyrlæge.

Hvad bør du gøre, hvis din hund spiser sten?

Oplever du, at din hund har slugt en sten, bør du straks tage den til dyrlægen, for at være på den sikre side. Det behøver ikke at være farligt, men det kan kun din dyrlæge vurdere.

Hvis din hund slikker på sten og vil have dem i munden, bør du være særligt opmærksom på dens øvrige adfærd. Hold den i snor, når I er på tur, og fjern sten i hjemmet.

Hver opmærksom på, at du ikke tvinger stenen fra hunden, da det kan få negative konsekvenser. Lær den i stedet en kommando, hvor den skal give dig stenen, og tilbyd den noget andet i stedet. Sørg for, at din hun er stimuleret og brug leg og træning som afledning, hvis den viser interesse for stenene.

Kilde: DailyPaws

fb-share-icon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *