fbpx

Derfor bør du lade din hund snuse, når I er på tur

Derfor bør du lade din hund snuse, når I går tur.

Mange hundeejere er helt bevidste om, at hunde har brug for at blive stimuleret fysisk og mentalt. Fysisk og mental stimulering giver en glad og tilpas hund, og risikoen for destruktiv adfærd og kedsomhed bliver mindre. Derfor bruger mange hundeejere gladeligt penge på forskellige slags legetøj, som skal stimulere hunden. Men mange glemmer dog den mest simple, og måske også den bedste form for stimulering – nemlig de daglige gåture.

Hellere en kort tur i langsomt tempo, end en lang tur i hurtigt tempo

Mange hundeejere tror fejlagtigt, at den bedste måde at køre hunden træt på er ved at gå i hastigt tempo og kort snor på trafikerede veje, og måske slå et smut forbi den lokale hundepark, hvor hunden kan tumle med andre artsfæller.

Til trods for at anden måske kommer hjem og er rigtig træt, er det ikke nødvendigvis den bedste form for stimulering. Den hurtige tur og legen med andre hunde kan nemlig være stressende for hunden, og så er det i virkeligheden dét, som gør, at hunden har brug for en lur, når den kommer hjem.

I stedet for at vælge den lange tur, bør du gå efter en kortere tur i langsomt tempo. Find et område, hvor der er andet end bare fortovsfliser og asfalteret vej, men i stedet græs, træer og andre ting, som hunden kan lugte til.

Optimalt set skal hunden kunne gå løs, men alternativt kan en lang snor bruges. Find et sted, hvor hunden kan opfange lugte og forfølge dem mere eller mindre frit.

Vigtig for kommunikationen med andre hunde

Hunde har fra naturens side utroligt følsomme snuder. De bruger deres snuder og lugtesans til kommunikation, udforskning og evaluering af en situation. Selvom u som ejer kan blive irriteret og utålmodig, når din hund vil lugte til samtlige lygtepæle på jeres vej, så er det en vigtig adfærd for hunden.

Hunden bruger sin snude til at forstå sin verden. Hvilke andre hunde er der i nærheden? Er det en hanhund eller hunhund? Er det en, jeg kender, eller er det en fremmed hund? Alle disse spørgsmål er vigtige for hunden, ligesom at vi selv orienterer os, når vi er ude i offentligheden.

Det er vigtigt, at vi som hundeejere giver hunden lov til at bruge sine instinkter. Vi må hellere vælge en kortere rute, hvor hunden kan få lov til at lugte til alt det, den gerne vil, end at vi skal skynde os igennem en længere rute.

Træt på en god måde

Når hunden får lov til at lugte til alle indtrykkene på sin tur, bliver den stimuleret og træt på en helt anden måde, end hvis den har tosset rundt sammen med andre hunde.

At få lov til at bruge snuden virker ofte afslappende og beroligende på hunden. Den bliver ikke ligeså let overstimuleret, og derfor er der mindre sandsynlighed for destruktiv og negativ adfærd.

Overvej dette, næste gang du bliver utålmodig af at vente på din hund. Er du selv god til at vente på den, eller kunne du forbedre dig på det punkt? Fortæl om det i en kommentar under indlægget.

Læs seneste på DogsJournal

fb-share-icon

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *