fbpx

Hunde gør deres ejere sundere

Du kommer hjem fra en lang dag på arbejdet. Du er træt og ikke i det bedste humør. Du vil bare ind og flyde på sofaen. Idet du åbner døren, bliver du mødt af en logrende hale og glade øjne, som har glædet sig til at se dig! Din dag bliver pludseligt meget bedre. Du glemmer den hårde arbejdsdag, og sofaen udskydes og i stedet går du en tur med din bedste ven.

Lyder dette bekendt? Sådan er hverdagen for mange hundeejere. Og faktisk har alt dette stor indflydelse på din sundhed, både fysisk og mentalt. Det viser flere forskningsprojekter, som har undersøgt hundens indflydelse på dens ejers sundhed. Læs med her, og bliv klogere på, hvorfor din hund hjælper dig på mere end én måde.

Fysisk sundhed

Flere studier har vist, at hunde har en stor positiv indflydelse på sin ejers sundhed. Blandt andet har studier vist, at hvis man ejer en hund, nedsætter det risikoen for en for tidlig død med en tredjedel! Der er også lavere risiko for at få hjertesygdomme blandt hundeejere end ikke-hundeejere.

Disse positive effekter på den fysiske sundhed hænger tæt sammen med den øgede fysiske aktivitet, som følger med, når man har hund. De fleste går tur med deres hund minimum to gange om dagen, og disse ture kan altså være nok til at nå den anbefalede motion om dagen.

Undersøgelser viser også, at hundeejere generelt går mere for fornøjelsens skyld, sammenlignet med folk uden kæledyr og folk, som har katte.

Særligt personer på 60 år og opefter får særligt meget ud af den ekstra motion, og dette ses altså på deres fysiske helbred.

Men det er ikke kun voksne og ældre, som får noget positivt ud af at have hund. En undersøgelse viser nemlig, at børn, som bliver født af kvinder, der har været i nærheden af hunde under graviditeten, har en lavere risiko for at få problemer med eksem i den tidlige barndom. Samtidig viser undersøgelsen også, at børn, som har været eksponeret for nogle af de bakterier, der sidder i hundepels, får nedsatte symptomer på astma.

Mental sundhed

Det er som sagt svært at være sur, når man bliver mødt af en glad hund. Det kan faktisk være svært at forklare, hvorfor man bliver så glad. Men det skyldes, at hjernen udskiller hormonet oxcytion, som også bliver kaldt for “kærlighedshormonet”. Dette hormon har stor betydning for vores mentale velbefindende, og derfor har hunde altså en positiv effekt på vores mentale sundhed.

Netop på grund af denne evne til at booste vores udskillelse af kærlighedshomoner, bliver hunde i større grad anvendt i terapi, undervisning og pleje af mennesker.
Samtidig med, at nærværet med glade hunde får vores hjerne til at producere oxytamin, så nedsætter hunde også symptomer på stress og depression, og man er også ved at få øjenene op for de positive indvirkninger, som hunde har på folk med PTSD.

Hundenes positive indvirkning på vores mentale sundhed er en forklaring på, hvorfor hunde bliver brugt på nogle hospitaler, blandt andet som støtte til børn, der er i behandling for kræft, og virkelig har brug for en god ven.

Udover de indvirkninger, som hunden har på de indre forhold, så har hunden også betydning for ejerens sociale relationer. Undersøgelser viser nemlig, at hundeejere har flere positive relationer, end folk uden hund. Derudover har de lettere ved at stole på andre, men andre har også lettere ved at stole på dem. Disse positive relationer har også en stor betydning for den mentale sundhed.

Bliv klogere på sygdomme

Det er nu blevet slået fast, hvorfor hunde hjælper deres ejere med at få en bedre sundhed. Men faktisk er hunde også med til at forbedre den generelle sundhed. Der er nemlig flere sygdomme, som både mennesker og hunde kan have.

Et eksempel på dette er specielle former for kræft, som hunde kan få. Hvis vi kan blive klogere på, hvorfor hunden får kræft, kan vi, udover måske at kurere den og andre hunde i fremtiden, faktisk også blive klogere på, hvorfor mennesker får kræft. Det samme ser man med demens.

Et andet eksempel er spiseforstyrrelser, som eksempelvis overvægt. Det ses ofte, at hvis ejeren er overvægtig, er hunden det også. Hvis man undersøger hunden tarmflora, kan man finde ud af, hvordan den vil reagere på en diæt. Denne viden vil man også kunne overføre til mennesket.

Der er altså flere årsager til, at hunde gør deres ejere sundere. Kan du selv mærke, at din hund holder dig sund, enten mentalt eller fysisk? Fortæl gerne i kommentarsporet.

Kilde: Medical News Today

Læs seneste på DogsJournal

fb-share-icon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *