fbpx

Politiets Sprængstofhunde

Sort labrador

Foto: Brett Jordan

Politiets sprængstofhunde er specialtrænede til at finde alle kendte typer sprængstof. Derudover kan hundene lokalisere afskudte våben og ammunition. Hundene er trænet til at genkende sprængstoffer uanset deres emballering. Desuden er hundene også i stand til at finde nedgravede sprængstoffer.

Hundene anvendes til bl.a. præventive søg samt sikkerhedssøg i forbindelse med VIP/ statsbesøg. Sprængstofhundene anvendes typisk til afsøgning af køretøjer, lokaliteter (hoteller, koncertsale, idrætsanlæg m.v.) herunder ruter som benyttes under besøget. Afsøgningen tjener 2 formål, dels at sikre området for eventuelle sprængstoffer samt udelukkelse af en eventuel indtelefoneret bombetrussel mod disse objekter.

Der kan også være tale om sikkerhedssøg i forbindelse med at Kongehuset er til stede, eks. ved Folketingets åbning eller andre begivenheder, hvor Kongehuset er repræsenteret.

Politiets sprængstofhunde rekvireres også til at søge på mistænkelige objekter eks. kuffert, pakke m.v. Bombetrusler mod banker, supermarkeder, skoler mv. er også typiske opgaver for en sprængstofhund. Desuden anvendes hundene i forbindelse med ransagninger i eks. rockerrelaterede miljøer, hvor afskudte våben, sprængstoffer m.v. skal udfindes og anvendes som bevis i efterforskningen.

Endelig anvendes sprængstofhundene også til søg af div. transportmidler i lufthavne, banegårde og havne, herunder fly, tog samt skibe. Sprængstofhundene har flere opgaver, men de kan af sikkerhedsmæssige årsager ikke nærmere beskrives.

Af sikkerhedsmæssige årsager oplyser politiet ikke om antallet af sprængstofhunde i Danmark.

Udvælgelse

I udvælgelsesprocessen lægges der bl.a. vægt på hundens mentalitet, fysiske helbred og hundens miljømæssige stabilitet – dvs. fortrolighed med div. glatte underlag, transportbånd, kældre, trapper, højder m.v. Desuden skal hundene besidde høj søgemotivation og koncentration, passende selvstændighed og stor samarbejdsvilje.

Hunden godkendes også af en dyrlæge, som udover at vurdere hundens almene helbred, også fotograferer hundens hofter og albuer for sygdomme i bevægelsesapparatet. Hvis hunden er egnet mentalt og fysisk, kan den påbegynde den avancerede sprængstofhundetræning.

Træning

Hunden kan påbegynde den indledende træning allerede på hvalpestadiet. Her lægges særlig vægt på alsidig miljøtilvænning, grundlæggende samarbejdsøvelser samt søge/finde øvelser med bolde, klude m.m. Al træning er naturligvis lystbetonet.

I modsætning til eksempelvis narkotikahunden udfører sprængstofhunden en såkaldt passiv markering, når den identificerer et emne. Af indlysende grunde ønsker man ikke, at hunden skal skrabe på eller ruske en mistænkelig pakke eller lign. Hunden må ej heller tilkendegive et eventuelt fund med at give hals, idet visse typer sprængstoffer udløses ved akustisk lyd påvirkning. Hunden er derfor trænet til at sætte sig eller lægge sig, når den genkender en duft.

Det tager ca. 1 år at uddanne en sprængstofhund. Hund og fører skal herefter bestå en årlig mønstring, hvor deres færdigheder kontrolleres. Denne årlige mønstring skal naturligvis bestås. I Danmark er det kun politiet, der uddanner sprængstofhunde. Alle hundeførerne er erfarne politifolk, som har en baggrund som patruljehundeførere i politiet. 

Racer som primært anvendes

Mange racer kan formentlig trænes til formålet, men hunde med jagthundebaggrund så som retrievere og spaniels er at foretrække. De har en fantastisk næse, er samarbejdsvillige, venlige og omgængelige, adrætte, udholdende samt har en passende størrelse.

Særlige oplysninger – Hundens næse

Hunde udmærker sig ved at have en helt enestående lugtesans. De kan lugte fært i koncentrationer, der er 100.000 gange mindre end det mennesker kan lugte. (Grise og rotter har også fantastiske gode næser, men af indlysende årsager har politiet valgt at arbejde med hunde).

Grundet deres fremragende lugtesans har mennesket gennem tiden anvendt hunde til at finde bl.a. mennesker, narkotika og sprængstof.

Hvis du vil vide mere om sprængstofhundene kan du se mere på : www.politi.dk

Kilde : Netdyredoktoren

Læs seneste på DogsJournal

fb-share-icon

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *