fbpx

Puddelhunden

Foto: Skyler Ewing

DogsJournal har kigget nærmere på puddelhunden som race. Læs med i dette blogindlæg, bliv klogere på pudlen, og find yderligere ressourcer.

Pudlens oprindelse

Der er ikke helt enighed om i hvilket land pudlen egentlig har sin oprindelse. De to lande, som hyppigst nævnes, er Frankrig og Tyskland.

I områderne omkring Middelhavet, er der fundet relieffer af hunde, der minder om pudler, helt tilbage fra romertiden.

Malerier og tegninger viser, at pudlen var almindelig i Tyskland i det 15. og 16. århundrede.

I Spanien var pudlen den mest populære race i sidste halvdel af det 18. århundrede.

Siden Napoleonskrigene i 1800-tallet har pudlen været Frankrigs nationalhund, og Frankrig er det land, man i dag anser for at være dens oprindelsesland. Det er også i Frankrig, at racens standard fastsættes. I racestandarden indgår bl.a. udseende, størrelse og farver.

Størrelse

Hvilken størrelse pudlen havde fra starten, strides der også om. Nogle mener, at den hvide, lille var den første. Andre mener at storpudlen er den ældste af de fire varianter.

  • Storpudel
  • Mellempudel
  • Dværgpudel
  • Toypudel

Sikkert er det, at de større pudler for flere hundrede år siden blev fremavlet som jagthunde. De var fremragende i vandet, og det er denne funktion, der har medført de klipninger, der også bruges i dag.

Meget pels på forkroppen til at beskytte brystkassen, pomponer om leddene for at beskytte mod gigt, to pomponer bag den store manke til at beskytte nyrerne, dusk på halen, så hunden var let at få øje på. Resten af pelsen var klippet ned for at mindske vandmodstanden.

Den klippede pudel steg i popularitet og har ført til de velfriserede pudler, der findes i dag. Mange forskellige ”frisurer”, men alle med baggrund i den gamle klip.

Intelligent og Lærenem

Pudlen er en yderst intelligent og lærenem hund, som man stort set kan anvende til alt. Det er ikke tilfældigt, at det netop er pudlen, man altid ser som cirkushund. Ud over af være en fremragende selskabshund er den blevet brugt som redningshund, førerhund o.l., og den er ideel til forskellige former for hundesport, f.eks. lydighedsdressur og agility.

Glad og Livlig

En pudel er altid glad og livlig, men den kræver sine mennesker. Den elsker at være midtpunkt og vil gøre meget for hele tiden at være i centrum. Derfor kræves det, at du tager dig af din pudel, leger med den og aktiverer den, for at den ikke skal blive kedelig og træt.

Hvad betyder det at have en pudel?

Pudlen har mange positive sider, men du må regne med, at der også er en del opgaver forbundet med at have en pudel. Det er derfor vigtigt at du før du anskaffer dig en pudel, gør dig klart, hvilket ansvar du påtager dig i hundens levetid, som kan være op til 10-15 år.

Avlsmaterialet

Pudel opdrætteren er hele tiden opmærksom på, at avls materialet er af en sådan kvalitet, både eksteriør- og sundhedsmæssigt, at han/hun med glæde vil lægge navn til hvalpen både nu og senere.

Det betyder også, at avlsdyrenes karaktermæssige egenskaber er i orden. En pudel, som viser tegn på skyhed, fjendtlighed, for slet ikke at tale om bidskhed, kan overhovedet ikke godkendes til avl! Er de karaktermæssige egenskaber hos forældredyrene i orden, er den gode start givet hvalpen – resten er op til opdrætteren og den nye ejer!

Allergi kontra Pelspleje

I vort samfund, hvor allergi er blevet et stort problem for mange mennesker, er der mange der afholder sig fra at anskaffe kæledyr, selvom de meget gerne vil have et. Her er pudlen et oplagt alternativ. Den fælder ikke, og dette har vist sig at give væsentlig færre allergiproblemer. Mange med svære allergilidelser har vist sig ikke at have problemer med netop pudler. MEN det er vigtigt at være klar over, at pudlens pels skal passes med regelmæssig børstning, vask og klip. Det er nemlig ikke helt sandt, at den ikke fælder: De afstødte hår bliver siddende i pelsen, og det er nødvendigt at fjerne dem gennem pelspleje.

Hvor skal jeg købe min pudel?

Køb aldrig din hund hos mennesker, der omgås hunde rent kommercielt, og for hvem hunden er en vare, som blot skal omsættes for pengenes skyld. Der er desværre mange, som spekulerer i menneskets kærlighed til hunde, og som derfor opkøber lidt tvivlsomme hvalpe til billige penge – kun med det formål at videresælge dem og uden interesse for deres oprindelse og fortid og endnu mindre interesse for deres fremtid.

Hundehandlere

Man skal være på vagt over for de såkaldte hundehandlere eller hvalpefabrikanter – mennesker med måske bare en enkelt hanhund og et større antal tævehunde, som får hvalpe ved hver løbetid. Tævernes kondition nedbrydes, og hvalpene bliver ringere og mindre modstandsdygtige for hvert kuld. Hos sådanne hundefabrikanter har hverken hanner eller tæver formentlig nogensinde været fremvist på hverken udstillinger eller ved eksteriørgodkendelse, så de kan bruge selv de dårligste hunde i avlen.

NB!
En hvalp må ikke afhentes hos opdrætteren, før den er mindst 8 uger gammel.

Yderligere om racen

Du kan lære racen endnu bedre at kende på pudelklubben.dk

Pudelklubben blev grundlagt i 1948 og arbejder bl.a. for at udbrede pudelracen, samt at fremme ansvarsbevidst avl og opdræt af pudler. Klubben er en specialklub under Dansk Kennel Klub.

Kilde: pudelklubben.dk

Ifølge Dansk Kennel Klub var en af årets største nyheder i 2022 at pudler for første gang i flere år, havde sneget sig op i Top 20 over de mest populære hunderacer.

Kilde: DKK

fb-share-icon

Relaterede indlæg

One thought on “Puddelhunden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *