fbpx

Servicehunde: Hundepoter er renere end skosåler

Servicehunde: Hundepoter er renere end skosåler. I Europa er der over 10.000 personer, som dagligt bruger servicehunde. Hundene kan hjælpe blinde, døve, folk med fysiske handicap, og de kan hjælpe folk med psykiske udfordringer. Servicehunde har længe været et anerkendt og yderst brugbart værktøj for mange mennesker, som kan få deres hverdag til at hænge sammen ved hjælp af hunden. Desværre oplever flere, at servicehundene bliver nægtet adgang offentlige steder.

Servicehunde nægtet adgang til hospitaler

Servicehunde har ret til adgang på eksempelvis hospitaler. Det står skrevet i artikel 19 og 20 i FNs konvention om mennesker med handicap, som omhandler at mennesker har ret til at leve uafhængigt og at blive inkluderet i samfundet og om personlig mobilitet. Her står det beskrevet, at medlemslandene forpligtiger sig på at inkludere mennesker med et handicap på lige fod med alle andre mennesker, herunder at samfundstjenester og faciliteter, som er åbent for hele befolkningen, skal være lige tilgængeligt for personer med et handicap, og at samfundet skal være lydhøre overfor den handicappets behov, eksempelvis et behov for at medbringe en servicehund.

Alligevel bliver mange hunde nægtet adgang, hvor hovedargumentet er at hundene er uhygiejniske.

Hundepoter vs. skosåler

To hollandske forskere fra universitetet i Utrecht ville undersøge, om der er hold i argumentet om at hunde er mere uhygiejniske end mennesker. De lavede derfor et pilotstudie, hvor de bad om at få 25 servicehunde luftet i 15 til 30 minutter. Efterfølgende tog de prøver fra hundenes poter og skoene fra de mennesker, som havde været ude med hundene. De undersøgte også almindelige kæledyrshunde for at kunne sammenligne dem med servicehunde og se, om hygiejnen var anerledes her.

De undersøgte for afføringsbakterier og diarrébakterier. De undersøgte ikke for savl og lignende, fordi servicehunde er trænet i ikke at slikke på ting og bruge tungen til at undersøge.

Resultatet viste, at hundenes poter var renere end de skosåler, som havde luftet hunden. Poterne var oftere negative for afføringsbakterierne end skosålerne, og når de så var positive, havde de færre bakterier end under skosålerne. Man fandt ingen spor af diarrébakterierne, hverken hos servicehundene eller kæledyrshundene. Man fandt desuden kun et eksempel på skosåler, som havde diarrébakterier på sig.

Det umiddelbare resultat er altså, at hundepoter er renere end skosåler. Eftersom at dette var et pilotstudie med få deltagere, er det ikke muligt at se noget generelt om hundepoters hygiejne. Et større projekt ville også kunne sige noget om, hvorfor nogle få poter havde afføringsbakterier på sig, mens størstedelen ikke havde det.

Uvidenhed udelukker servicehunde

De samme forskere lavede også en undersøgelse, som viste, at 81% af hollandske servicehundebrugere ofte oplevede at deres hund blev nægtet adgang til offentlige steder, til trods for at servicehundene har loven på deres side. Hovedårsagen til nægtelserne ser ud til at skyldes uvidenhed hos dem, som nægter hundene adgang. Det er både uvidenhed omkring loven og servicehundenes vigtige funktion for deres brugere.

Det samme studie viste også, at det kun er en meget lille del af et hospitals brugere, som bruger servicehunde. Der burde altså være gode muligheder for at indrette hospitalet således, at hundene ikke generer nogen. Servicehunde er yderst velopdragne og er altså ikke en større hygiejnisk risiko end skosåler på hospitalets øvrige besøgende.

Kilde: The Conversation 

fb-share-icon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *